Pivot North Architecture
previous
previous

Boise Fire Station #13

Working with the City of Boise and the Boise Fire Department, Pivot North and Rice Fergus Miller have provided master plan programming and design services for Boise Fire Station #13. The new station will serve the city’s northwest community and help Boise reach its goal of a five-minute response time for every 911 call.

The 10,500 SF station features three apparatus bays, six sleep rooms and will include a satellite police reporting office, further supporting efficiency and communication across the City’s first-responding teams.

The exterior will be clad in a combination of three types of metal panels creating a unique aesthetic. A large portion of the roof and some interior walls will be composed of CLT [Cross Laminated Timber] panels, produced with locally harvested wood in Montana. All materials were selected, and spaces were designed with trauma-informed design principles as the foundation of decision-making.  The building meets the City of Boise Green Building Code, complying with the city’s strategy to provide carbon-neutral facilities by 2050. The station will be the first 100% electric facility and will accommodate eight vehicle charging stations and a future PV Array for electric engines.

 

 

Project Status | Anticipated July 2025

Renderings | Rice Fergus Miller 

Construction Live Stream

Talk To Us About a Project
close